Stoete

Drenthe en armoede gaan ver terug in de tijd; veel dorpen werden gevormd door de armen. Vandaag kent Drenthe nog steeds armoede, boven gemiddeld in Nederland. We beschrijven armoede wanneer de dagelijkse basisbehoeften niet kunnen worden behouden: schoon water, huisvesting, kleding, onderwijs en eten. Wanneer we niet genoeg voedsel kunnen bereiden is er het gevolg van hongergevoel, maar ook sociaal en psychologisch heeft dit negatieve gevolgen. Eten is een kwestie van sociale status – een graadmeter om de welvaart te tonen – en de zorgen over voldoende voedsel op tafel kan veel stress in het dagelijkse leven veroorzaken.

Gelukkig hebben we in Nederland de Voedselbank; een liefdadigheidsorganisatie die wordt geleid door vrijwilligers om mensen in armoede te helpen door wekelijkse voedselpakketten te verstrekken. Vaak wordt dit gedoneerd door supermarkten met overgebleven voorraad, maar ook lokale winkels en particulieren doneren aan de organisatie. Deze pakketten zijn voor veel gezinnen van noodzaak, hoewel de pakketten zeer welkom zijn, bevatten ze vaak niet genoeg, of zijn de ingrediënten niet goed aangepast voor een variatie aan maaltijden.

Ik vind dat iedereen in staat moet zijn om genoeg en smaakvol te kunnen eten, zelfs als je niets te besteden hebt, misschien is het juist dan nog belangrijker. Met het kookboek Stoete wil ik de lezer inspireren en motiveren om de producten van de pakketten gevarieerd te gebruiken, beginnend met brood. Brood wordt dagelijks in bakkerijen en supermarkten geproduceerd en is altijd beschikbaar. Het is een perfect voorbeeld van een ondergewaardeerd product.

GET IN TOUCH

Neemt u dan gerust contact met mij op via email, social media, of via het contactformulier